Tarot III.

Tarot III.

Tarot III.

A Tarot alkalmazása


A Tarot nem jóskártya. Nem ad felvilágosítást arról, mi lesz a jövőben, inkább segít abban, hogy a körülmények felismerésével és figyelembe vételével megtanuljunk önállóan dönteni, és ezzel alakítani a saját sorsunkat.

A tarot egyaránt tartalmazza 'a múltat, a jelent és a jövőt'. A nagy arkánum olyan, mint egy térkép, megmutatja a lehetséges utakat, azt, hol állunk éppen, honnan érkeztünk el idáig, és milyen lehetséges útvonalon érhetjük el célunkat. A kis arkánum lapjai jelzőtáblák ezeken az utakon.
Ahhoz, hogy megfelelőképpen tudjuk alkalmazni a lapokat, meg kell értenünk, hogy mindennek van oka, semmi nem véletlen. Az eddigi helyzetünk (még ha ezt nem is látjuk jelenleg) a múltbeli tetteink következménye, és a jövőnk a jelenlegi döntéseink eredménye lesz. Ez a Karma.

A lapok értelmezése mindenkinek egyéni fejlettsége és bölcsességének függvénye. Tarot meditációval az egyes lapok értelmezési köre bővül, mert a személyiség egyre többet lát meg önmagából, miáltal egyre többet képes érzékelni a “tükörben” is.

A vásárlásnál figyelni kell arra, hogy olyan kártyát válassz, ami tényleg tetszik. Inkább szánj egy kicsivel több időt a nézelődésre, keresgélésre, hogy megtaláld az igazit, mint hogy olyat vegyél, amivel később nem foglalkozol szívesen. Rengeteg -féle tarot kártyát találhatsz, de kezdetben az a legmegfelelőbb, amelyik elég kifejező és könnyen megjegyezhető szimbolikát használ. (Ilyen pl. az Arcus Arcanum.)

 

 

Sorselemzés


A sorselemzés alapja, hogy ami volt, van és lesz, bennünk van, és megfelelő eszközökkel minden információhoz hozzáférhetünk. A történéseknek van előzménye (oka) a múltban,és jelenlegi tetteink határozzák meg a jövőt (a következményt), és semmi nem történik véletlenül. 

A kihúzott kártyák olyanok, mint egy tükör, amibe belenézve megtalálható a válasz. Minél jobban 'lát' valaki, annál pontosabb képet fog érzékelni a 'tükörben'. Aki nem őszinte önmagához, az a kártya válaszait is hasonlóképpen fogja értelmezni, amíg el nem éri a bölcsességnek és a megértésnek azt a fokát, amikor már el tud vonatkoztatni attól, amit szeretne, és attól, amitől tart. Ehhez szükséges az önismeret, ami többek között tarot meditációkkal fejleszthető.

 

Sorselemzés magadnak
 

Keverd meg a 22 nagy arkánumot, koncentrálj a problémára vagy a kérdésedre, majd (miután választottál egy kirakási módot) kezdd el a lapok kihúzását. A kihúzásnál felmerülhet az a kérdés, honnan fogod tudni, melyik lap lesz a megfelelő. Van, aki csak megkeveri a lapokat, és a felsőket teszi ki sorban egymás után, de van, aki fontosnak tartja, hogy személyesen ő válasszon. Ehhez megfelelő módszer lehet az, ha kiteríted a lapokat egymás mellé, föléteszed a kezedet, és megpróbálod érzékelni azt, amelyik valamiért vonz.

Figyelhetsz arra, hogy a lapok mindig megfelelően, függőlegesen álljanak keveréskor és amikor húzol a pakliból, de össze is keverheted őket teljesen. Ekkor lehet néhány olyan lap, ami fejjel lefelé áll majd kirakáskor. Ekkor a kártya alapértelmezésének az ellentéte érvényesül.


Egyszerű kirakási mód:


Húzz három lapot, fordítsd fel őket, majd sorrendben tedd le balról jobbra. A baloldali lap a múltat jelképezi, azt, amiből a jelenlegi helyzet kifejlődött. A középső a jelent, magát a problémát, esetleg más megvilágításban, mint ahogyan már eddig érzékelted. A jobboldali kártya a jövő (a megfelelő irány). Az, ahogyan a legcélszerűbb a kérdést megoldani.


Amennyiben önmagadra, személyes fejlődésedre akarsz lapokat húzni, szintén három lapot válassz a lefelé fordított és megkevert pakliból. (Húzhatsz úgy is, hogy kiteríted a kártyát legyező alakban, de a legfelső vagy legalsó három lapot is választhatod, ahogy éppen megfelelőnek tartod.)
Az első lapot anyagiként, a másodikat lelkiként, a harmadikat szellemiként értelmezd. (Megnézheted fizikaiként, asztrálisként (érzelmi) és mentálisként (gondolati) is.)


Igen-Nem kirakási mód:


Húzz egy lapot magára a problémára, majd még hármat arra, mi várható, ha az adott témában igennel döntesz. Húz ki még hármat arra, mi történhet, amennyiben a döntésed nem.
A három- három lap a fenti egyszerű kirakási mód értelmezése szerint zajlik. (Fizikai, asztrális, mentális vagy anyagi, lelki, szellemi, vagy múlt, jelen, jövő.)


Kelta kereszt:


Húzz egy kártyát, a helyzet meghatározására, majd erre keresztben tegyél rá egy másikat, ami pontosítja az előzőt. Ezek alá tedd le azt, ami a tudatalattiban van, a kereszttől balra a múlt jelölőjét, a tetejéhez azt, ami a felszínen van, majd jobbra a jövő jelölőjét.

Ezután húzz még négy kártyát, amivel a jövőre kapott (a kereszttől jobbra található) lapot pontosítod. Az első ezek közül a tanulnivaló, amit meg kell érteni magadban ahhoz, hogy továbbléphess. (Ez a Bent és az Önmagad.) A második a körülmények kártyája, az, amit figyelembe kell venned, amikor lépsz. (Ez a Kint és Mások.) A harmadik a félelmek és a vágyak kártyája, amiket még nem tudatosítottál. A negyedik azt mutatja meg, hogyan lépj ahhoz, hogy a bent és a kint összhangban legyen, túllépve a félelmek és a vágyak akadályain. (Ez az Út.)

Rengeteg féle Kelta kereszttel és kirakási móddal találkozhatsz olvasmányaid során. Válaszd azt, amelyik számodra az adott helyzetre a legmegfelelőbb.
 

Életfa kirakási mód:


Ez egy bonyolultabb, több rendszert magába foglaló kirakási mód, amihez szükséges a Kabbalah és az Életfa szefiráinak ismerete.

A kihúzott tarot lapokat az Életfa egyes szefiráinak megfelelően kell kirakni (Malkuth, Yesod, Hod, Netzah, Tipheret, Geburah, Chesed, Daath, Binah, Chokmah, Kether), és azokkal összhangban értelmezni.

 


Tarot sorselemzés másnak


Hasonlóképpen járj el, mint az előző tarot gyakorlatnál. Hallgasd meg a kérdést, a problémát, majd kezdd el a lapok kihúzását. (Vagy kérdezd meg az illetőt, szeretne-e ő húzni.)
Ne rakj ki kártyát “csak úgy”, ha azt mondják, hogy “mondj valamit”. Akinek nincs kérdése, az nem is tud mit kezdeni egy válasszal. Először magyarázd el, számodra mit jelent a tarot, mit tudsz segíteni vele magadnak és ezáltal neki is, hogy képes legyen látni az értelmét és a hasznát. Ne akard bizonygatni a tudásodat, és ne engedd, hogy bizonyíttassák veled azt, hogy “mit tudsz”.


Felesleges harcokba bocsátkozni másokkal, ami számodra tudás (gondolat), azt csak annak vagy képes átadni, aki hisz (érzés) a tarot-ban és ezáltal benned is.
Aki kételkedik, azzal először beszélgess el, és türelemmel engedd, hogy kifejlődjön benne egy igény és akarat az önmegismerésre.


Amikor tisztáztad az illetővel a kérdését, és megfelelőnek (a tarot által megválaszolhatónak) találtad, kezdd el a sorselemzést bármelyik kirakási móddal, amit helyénvalónak látsz.
Legjobb tudásod szerint magyarázd el a lapokat, és segítsd az illetőt abban, hogy megfejthesse azok értelmét. Ne korlátozd be azzal, hogy “ez vagy az lesz”, inkább abban segítsd, hogy önmaga találja meg az utat és a válaszokat.


Kezdetben mindig tisztázd, hogy még Te is tanulod, így kicsit több időre van szükséged a magyarázathoz. Gyakorolj először önmagadon, kezdd olyan helyzettel, amiről már van elképzelésed, és nézd meg, a tarot mennyiben igazolja ezeket. Olyan korlátokat állíts fel, amiket bármikor könnyedén kijjebb tehetsz, amikor fejlődsz.


Az önmagadon végzett munka után már lesz tapasztalatod. Bátran nekifoghatsz a barátaid, rokonaid elemzésének. (Egyelőre a jelenlétük nélkül.) Húzz rájuk lapokat, nézd meg, a tarot mennyire ad hasonló válaszokat, ahhoz, amit Te tudsz róluk. Ezáltal még többet ismersz meg magadról, az ítéleteid helyességéről, az emberekről. Ezután kezdd csak el a sorselemzést másoknak.

Figyelj arra, hogyan beszélsz. Gondold végig, mit akarsz közölni, és törekedj arra, hogy a másik minél pontosabban azt értse meg ebből, amit Te akartál mondani. Figyelj az árnyalatokra, a hangsúlyra. Nem az a célod, hogy megijessz másokat, vagy bekorlátozd őket egy lehetséges jövőképbe. Figyelmeztesd őket a szabad akaratra, a felelősségükre saját maguk és mások iránt. Arra törekedj, hogy a saját kezükbe vegyék a sorsuk irányítását, és ezt tedd Te is. Példákkal lehet a legjobban tanítani.

Mutass rá arra, hogy minden helyzetből van kiút, lehetőség, csak meg kell találni. Van, amikor ez külső lehetőség, ám van olyan is, amikor a szemléletmód megváltozása segíti elő a harmónia létrejöttét.

Segítsd abban, hogy feltegye magának a kérdést: miért? És figyelj arra, hogy a megfelelő válaszokkal távozzon tőled, hiszen ameddig valaki a körülményeit, családját, a főnökét vagy bárki mást hibáztat, addig nem képes változtatni. Mindig az egyénben gyökerezik a probléma, és annak megoldása is.

Nayah