Szertartási ruha készítése

Szertartási ruha készítése

Szertartási ruha készítése

 

A mágikus vagy vallási szertartások fontos eleme a hétköznapitól eltérő cselekedetek, a csak a rituálén használatos tárgyak, a klauzúra (védőkör, mágikus kör, elzárkózás stb.) mellett a megfelelő öltözék is. 

Természetesen a Wicca rituálék bármilyen ruhában, sőt akár meztelenül is elvégezhetők, mégis érdemes elkészíteni egy ruhát és egy köpenyt, amit csak ezeken az alkalmakon viselünk, ezzel is hozzájárulva a szertartás mindennapi élettől való elválasztásához, különlegességéhez, ünnepélyességéhez.

A szertartási ruhát könnyedén elkészítheted házilag, még akkor is, ha nincs varrógéped. Átlagos magassághoz szükséged lesz egy kb. 3 méter hosszú és 150-170 cm széles anyagra. Lehet selyem, vászon, műselyem, vagy pamut, a lényeg, hogy elég könnyű, lágy esésű anyag legyen. Használhatsz akár egy szép régi paplanhuzatot is, a díszítéséhez pedig fényes anyagmaradékokat. Ha az anyag színe nem megfelelő, festheted vagy batikolhatod is.

Ha nincs varrógéped, válassz erős cérnát, egy nagyobb tűt, és apró öltésekkel vagy pelenkaöltéssel varrj.


Keresd meg az anyag felét, majd vágj ki belőle egy kb 25-30 cm átmérőjű kört a nyakrészének. Ezután hajtsd félbe az anyagot az ábra szerint, és vágd ki a fekete részeket (a félbehajtott rész mindkét oldalán). (Előtte rajzold be mind a két ujjat, hogy egyformák legyenek.)


Fordítsd ki az anyagot, és varrd össze az ujjakat, majd a ruha két oldalát is, majd szegd be a nyakat, az ujjak szélét és az alját. Ha az anyag nem foszlik, akkor ez a művelet el is hagyható. Varrhatsz rá valamilyen díszítő csíkot is.

Ezután díszítheted hímzésekkel, flitterekkel, csillagokkal, szimbólumokkal, a covened jelével, asztrológiai jelekkel, de hagyhatod üresen is.

Készíthetsz hozzá egy vastag kötélből övet. Köss csomót a kötélre mindkét végén úgy, hogy maradjon néhány cm, amit szétbonthatsz rojtnak.

 

Szertartási köpeny elkészítése
 


A köpenyhez szükséged lesz egy 3,4 méter hosszú és 170 cm széles anyagra. Az ábra szerint vágd ki a megfelelő részeket, majd az alját és a nyakrészt szegd be. A nyakához varrj mindkét oldalra megkötő zsinórt, vagy tegyél fel valami kapcsot. Készítheted kapucnival is.

Lágy esésű, de kicsit erősebb anyagot válassz, mint a ruha esetében.


Bármilyen színt választhatsz, ha a covened nem rendelkezik másképpen. Arra azért figyelj, hogy harmonikusan illeszkedjen egymáshoz a ruha és a köpeny kinézete.

Ezt a ruhát és köpenyt csak szertartásokon használd, ez nem jelmez, hanem a rituálé fontos eleme.

Nayah