Tarot II.

Tarot II.

Tarot II.

Analógiák


 

A Tarot szimbólumrendszere alkalmas arra, hogy meditációkhoz segédeszközként használjuk, és általa többet tudjunk meg a tudatalattinkról, önmagunkról, és felszínre hozzuk személyes problémáinkat, képességeinket. Emellett a sorselemzésben is nagy szerepe van annak, ha értjük a tarot szimbólum rendszerét, hiszen minél többet tudunk az egyes lapokról, annál szélesebb körben tudjuk értelmezni a látottakat.

A tarot meditáció során a legtöbb esetben szimbolikus képekkel találkozunk, melyek személyes értelmezést igényelnek. A látottak megfejtéséhez előfordulhat, hogy újabb meditációkat kell végeznünk, hogy rátaláljunk a megfelelő analógiára.  

Egy példa az analógiás gondolkodásra a 0. Bolond lapját alapul véve:

Amikor belépsz a Bolond lap asztrális szférájába, mozgásban láthatod az addigi állóképet.

Ezen a lapon (az Arcus Arcanum pakliban) egy macska van a bolond lábainál, felette szivárvány, előtte szakadék. A bolond vállán egy kivirágzott bot egy kis batyuval, amin csillagok és holdak vannak, másik tenyere nyitott. Testtartása gondtalanságot, lazaságot tükröz, de alapvetően dinamikus, mozgásban lévő alak, oldalán kis tőr és bőrzsákocska, nyakában egy lánc kerek medállal, ami a Szívcsakrájáig ér, öltözete klasszikus udvaribolond ruha csörgősipkával, arcán mosoly, körülötte pillangók repkednek, lábánál virágok nyílnak. A háttérben hegyek, fenyők, távlatok, az út, amin halad viszont nem tükrözi ezeket a távlatokat, sőt, inkább alternatív megoldást igényel, lefelé esés, felfelé repülés, a szakadékon átugrás stb... gyakorlatilag a további útja nyitott kérdés, mert az út nem tűnik folyamatosnak, kitaposottnak. Nem egy meghatározott vonalú egyenes. A szakadék másik oldalán vízesés, a  messzeségben egy kastély, a bolond akár oda is tarthat, de egyelőre ez is nyitott kérdés. 


A kártya szimbólumainak értelmezése

Macska:

Simulékonyság, állati ösztön, az ösztönélet nyilvánvalóvá téve. Az ösztön a Bolond része, de rajta kívül van ábrázolva, bárki számára látható formában. Kis állat, nem egy hatalmas oroszlán, tehát az ösztön nem uralkodik, szabadon megy mellette, nem rejti el, de nem is jelent veszélyt számára (azaz a Bolond saját öszöne nem jelent veszélyt önmagára).

Szivárvány:

Szépség, felsőbb hatalom, a felsőbb hatalom pozitív hozzáállása, a szivárvány alja a hegyek mögé vezet, ilyenformán jelenthet útmutatást is, a felsőbb síkok anyagi síkon való megnyilvánulását, a leérkező energiát. Színei a csakrák színével egyeznek meg, harmoniában vannak, mindengyik egyformán képviselteti magát. A vihar vagy eső utáni fény a remény, a jobb jövő szimbóluma. A nehézségek vége, az új kezdet.

Szakadék:

Az út vége, törés az úton. Mélység, belső élet. A Bolond látszólag nem figyel a szakadékra (a belső életére), hátrafelé (múlt) néz, nem arra, amerre halad (jövő). Akár tudatában is lehet a szakadéknak, és csak visszanézett, de az is lehet, hogy nem tud a veszélyről. Persze nem is biztos, hogy ami másnak veszély, az neki is az. A macska (ösztön) tud a szakadékról, megállt a szélénél és ő is hátrafelé néz, talán a Bolondra, talán arra, amit a Bolond is néz. A felsőbb tudat (Bolond) ha kapcsolatban van az ösztönével (macska) akkor rajta keresztül szintén tud a szakadékról. A gondtalan, nyitott mozdulat, amivel hátranéz akár azt is sugallhatja, hogy figyeljünk rá, megmutatja, hogyan kell átjutni, de akár figyelmetlenség is lehet, mert nem a lába elé néz, lehet, hogy nincs veszélyérzete.

Vízesés:

A víz az érzelmek szimbóluma, a vízesés az áradó érzelmek, melyek a mélybe (tudatalatti) hullnak. Kívül van a Bolondon, nem az ő érzelmei, hanem az őt körülvevő Világ része.

Bot:

Az utazó segítője. A gerincoszlop analógiája, vagy a kar meghosszabbítása. Egy eszköz, amit használhat más célra is, nem csak a batyuját rákötve. Támaszkodhat rá, elérhet vele dolgokat stb. A virág az élet jelképe, a kivirágzott bot szimbolizálja az új életet, és az élet körforgását, hiszen maga a bot már nem egy élő fa, hanem egy megmunkált eszköz.

Batyu:

A Bolond múltja, az egész eddigi élete, tapasztalatai, tudása, amit magával visz az útra.

Csillagok, holdak:

A spirituális tudás jelképe, a Bolondnak ez az egyetlen csomagja, amit magával visz az útra.

Nyitott tenyér:

Nyitottság, a birtoklás hiánya, elengedés, lehetőségek. A nyitott tenyér nem foglalt, bármit tehet vele a későbbiekben.

Kis tőr:

Nem egy hatalmas harci szerszám, csak egy díszes kis tőr. Inkább szimbolikus, mint harcias eszköz. A tőr a belső tűz, ami a Bolond esetében nincs használatban, a tokjában pihen. Használhatja, ha szükség van rá, de jelenlegi állapotában csak egy lehetőség.

Bőrzsák:

Az anyagi javak szimbóluma, pénz, személyes eszközök helye. Nem hivalkodó, ez is csak egy lehetőség, amit a Bolond jelenleg csak visel magán, de nem használ ki.

Lánc és medál:

A nemesség és a rang szimbóluma, de meghatározza a Bolond világban betöltött szerepét is, ami a szeretethez kapcsolódik, mert a medál a Szívcsakránál fókuszálódik.

Udvaribolond ruha:

Látszólag alacsonyabb rendű, a király szolgája, de emellett az egyetlen, aki kifigurázhatja a királyt. A király az ego szimbóluma.

Mosoly:

Nyitottság, kedvesség, barátságosság, kapcsolatteremtés. Nem nevetés, inkább gyermeki arc, mint kifejező.

Pillangók, virágok:

A pillangók a szellem szárnyalása, a szépség, szeretet, szabadság szimbólumai a Bolond feje mellett. Körbeveszik, mint egy aura, mintha hozzá tartoznának, vagy belőle származnának. A virágok a lábánál a föld szépsége, az út termékenysége, gazdagsága.

Kastély:

A házak a személyiség védőfalai, gyakorlatilag maga a személyiség, illetve ami abból a külvilágban látszik. A kastély egy nagy ház, tehát uralkodó személyiséget jelöl. Mivel a Bolondtól távol van, jelenleg nem tudható, az övé-e vagy sem, de nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy a kastély a király (ego) tulajdona. A Bolond egyelőre 'egotlan', az otthona ott van, ahol éppen áll, csomagja, birtoka csak egy kis batyu. Útja során fejlődhet, királlyá válhat, de az is lehet, hogy csak a király szolgálatába szegődik, amikor odaér, de mivel az útiránya szabadon választott, az sem biztos, hogy arrafelé akar menni.

A fentiek csak példák, hogyan értelmezhetők az analógiák. Próbáld meg megfejteni sorban a többi lapot is, lehetőleg sorrendben, mert a kártyák között logikai kapcsolat van, hiszen a személyiség fejlődésének lépcsőfokait szimbolizálják.

 

Gyakorlat: Arkánum meditáció

 

Az alapvető Tarot szimbólumok alapos tanulmányozása után keresd ki pakliból először 0. A Bolond kártyáját. Nézz meg minden apró részletet, és vésd az eszedbe a látottakat.

Legyen a kezed ügyében egy jegyzetfüzet, vagy meditációs napló, hogy azonnal le tudd jegyezni, amiket tanultál.

Csukd be a szemed, és lazítsd el, majd az arcodat, a fejedet, a nyakadat, a vállaidat, a karjaidat, a felsőtestedet, derekadat, a csípődet és a lábaidat is.

Lehet fordított sorrendben (lábtól) is csinálni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a rendkívül aktív szem ellazítása a legfontosabb, és utána a többi 'testrész' már könnyebben megy. A lényeg, hogy ne össze-vissza ugrálás legyen.

Segíthet az ellazulásban az alábbi vizualizációs gyakorlat: Csinálj egy aurafeltöltést. Képzeld el, ahogy a fehér fény a Korona csakrádon keresztül átjárja az egész tested, és amerre végighalad, nyugalmat sugároz és segít az ellazulásban.

Ezután idézd fel a választott lapot magad előtt. Engedd, hogy egyre nagyobb és nagyobb legyen, majd lépj be rajta a Tarot világába, mint egy Kapun.

Amikor bent vagy, nézz körül, vizsgáld meg, milyen alakban vagy jelen, kik vannak még ott rajtad kívül, és éppen mi történik. Köszöntsd azokat, akikkel beszélni akarsz, kérdezz tőlük, vagy csak nézelődj. Ismerd meg az adott lap mélyebb értelmezését.

Amikor végeztél, fordulj vissza, lépj ki a Kapun, engedd, hogy kártya méretűre zsugorodjon a hátad mögött.

Végezd el újra az aurafeltöltést, csak most nem a kozmikus hanem a földi energia (Gyökércsakra) felhasználásával, vagy csak koncentrálj (fordított sorrendben) a gyakorlat elején ellazított testrészeidre, és 'ébreszd fel' azokat. Érezd, ahogy az energia lentről felfelé visszahozza az erőt és az éberséget a tagjaidba, a lábadtól egészen a szemeidig. Amikor feltöltődtél, nyisd ki a szemed, és írd le a tapasztalataidat.

A következő alkalommal 1. A Mágus lapjának világába lépj be, majd 2. A Főpapnő lapjába és így tovább, egészen 21. A Világig.

Az így megszerzett élmények, információk kiegészítik, mélyítik az adott lapról megtanult jelentéstartalmat, de elsősorban nem a sorselemzésben, hanem az önismeretben lesznek hasznodra, mivel a saját belső életedet, a személyiséged egyes elemeit idézed fel a meditációk során.

Törekedj arra, hogy ne csak átéld és leírd az élményeidet, hanem igyekezz megérteni is azokat. Miért láttad éppen azt, amit láttál, mi a személyes üzenete számodra, és ami a legfontosabb, ennek mi a gyakorlati haszna az életedben? Minden technika, gyakorlat, módszer akkor éri el célját, ha kamatoztatható, felhasználható, 'élhető' tartalmat ad a használójának.

 

FOLYTATÁSHOZ KATTINTS IDE

 

 

Nayah